< Tilbake til bloggen

Hva har Netflix, Facebook, Ebay, Uber, Slack og Strise til felles med Headshed Cube?

14. des, 2020

Lurer du på hva Netflix, Facebook, Ebay, Uber, Slack og Strise har til felles med Headshed og Cube? Jo, vi bruker blant annet samme søkemotor – Elastic Search!

ElasticSearch er en søke- og analysemotor som på mange måter kan sammenlignes med Google sin. Den håndterer søk og analyse i alle typer data, for eksempel tekst, nummer og datofelter.

ElasticSearch ble lansert i 2010 og har siden det utviklet seg til å bli en av verdens mest brukte søkemotorer. Den unike teknologien til ElasticSearch søker i indekser i stedet for store mengder tekst. Det var Shay Banon som fant opp denne metodikken da han skulle hjelpe sin kone med å strukturere matoppskriftene hennes.

Når man bruker ElasticSearch kan man oppnå søkeresultater i enormt store mengder data på millisekunder. I Cube er det for eksempel ikke forskjell i søketid på de største og de minste datasettene. Det betyr at søketiden og analyse-kapasiteten ikke er sterkt relatert til den mengden data du lagrer i Cube (men det kan jo være andre årsaker til at det er en god ide å rydde litt, for eksempel knyttet til personvern).

Segmentering i Cube

Segmenteringsverktøyet er et av flere områder i Cube som leveres med støtte av ElasticSearch. Det er ElasticSearch som raskt kan fortelle Cube hvor mange (og hvilke) kunder som finnes på for eksempel postnummer 2000-2500. Det er også mulig å endre dette spørsmålet til hvilke kunder som bor på postnummer 2000-2500, og som er mellom 20-30 år og som har et gyldig telefonnummer. Ja, du kan faktisk stille så komplekse spørsmål som du bare vil – ElasticSearch vil gi deg svaret så lenge du har lagt inn de grunnleggende dataene. 

Men hvorfor stoppe der? Cube kan ta i mot alle de dataene du måtte kunne finne på – alt fra sokkestørrelse til aktive produkter, fra antall klikk til husfarge. Det er bare å legge det til. 

Big, big data

Når du velger å legge til et analysefelt i Cube foregår det en stor indekseringsjobb på bakrommet. Du har kanskje fått med deg meldingen om at du kan hente deg en kaffekopp i mellomtiden? Det som foregår på bakrommet er at Cube gir beskjed til ElasticSearch om å legge inn nye indekser. Dette gjør det så mulig å introdusere nye spørsmål om ditt analysefelt når du skal segmentere oppdragene dine i etterkant, og å få lynraske svar. Det som tar lengst tid er å levere svarene til nettleseren din!

Så hva betyr dette for oss og for våre kunder?

 ElasticSearch takler enorme mengder data og kan levere de lynraskt, og det betyr for oss og våre kunder at det ikke er noen øvre begrensning på hvor mye informasjon vi kan behandle sammen. Faktisk blir det bare bedre og rikere jo mer informasjon du kaster inn. Enten du jobber i Excel eller i et digert CRM gir det stor verdi å speile data til Cube – spesielt de som du trenger å snu deg raskt i forhold til, typisk når du skal bruke de i markedsføring og salg. 

Nevnte vi at alt dette er inkludert i en fast månedlig lisenspris? Ingen dyre konsulenter nødvendig for å få tilgang til en av verdens kraftigste analysemotorer, med andre ord. 

 Fremtiden er elastisk!